Vajinismus Ankara

23/11/2017


VAJİNİSMUS ANKARA

Vajinismus; kadınların eşi veya cinsel partneriyle ilişkide bulunmak istemesine rağmen, elinde olmayan sebeplerden dolayı ağrı ve acı endişesiyle pelvik taban kaslarını kasarak ilişkiye engel olması ile oluşan, psikolojik bir cinsel işlev bozukluğudur. Kaygı bozukluğu olarak da bilinmektedir. %90 oranı psikolojik nedenden kaynaklanmaktadır. Ülkemizde 10 kadından 1'inde görülmektedir. Artık son yıllarda tedavisi kesinleşmiştir. Hem de yıllar önce olduğu gibi aylar - yıllar değil, 2-3 gün içinde tedavisi son bulmaktadır. Aslında hastalık değil 'semptom' yani belirtidir. Bu probleme sahip bayanların çoğunda fobiler de olabilmektedir. Yapılan çalışmalara göre bunlar; iğne, yükseklik, karanlık, yalnızlık, kan aldırmak, diş tedavisi olmak, hastalık, ölüm, kedi, köpek vb. korkular olabilir.

VAJİNİSMUSUN NEDENLERİ NELERDİR?

Aslında kişinin kendisini koruma amacını güden ve vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Sorunu ise kişinin bilinç altındadır. Psikolojik nedenlerin arasında bilinçaltında bulunan anlamsız korkular, çocukluktan kalma korkular, katı ahlak kuralları ile yetişme, suçluluk ve ilk cinsel konusunda oluşmuş ön yargılar gibi nedenler olabilir.

Bu nedenlerin yanında birde organik problemleri vardır. Bunlar;

  • Vajinal mantar enfeksiyonları (Candida vagnitis)
  • PIH (Pelvik inflamatuar Hastalık)
  • Doğuştan gelen anatomik sebepler: kalın ve geniş yapıda kızlık zarı, kısa ve kör vajina, vajina duvarında perde bulunmaktadır.
  • Vulvar vestibulitis sendrom (VVS)
  • Bartholin absesi ve kisti

Organik problemler Jinekolog tarafondan basit ameliyatlar ve ilaç tedavileri ile iyileştirilebilmektedir.

VAJİNİSMUS BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Vajina içine tedavi amaçlı da olsa fitil türü ilaçlar sokamama gibi şikayetler
  • Partneri ile cinsel ilişkiden korkma ve hiç birleşmeyi dahi deneyememe
  • Vajinal ultrasona girememe, smear testi yaptıramama
  • İlişki sırasında bacakları açamama
  • Vajina içine parmak sokamama
  • Vajina içerisine tampon veya ped yerleştirememe
  • Jinekoloji muayenelerden korkma ve çekinme, masaya çıkamama

VAJİNİSMUS TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Kesin teşhis konulmadan tedaviye başlanmamalıdır. Tanısı ve kesin teşhisi için jinekolojik değerlendirme gereklidir. Jinekolojik değerlendirme sonunda kolayca teşhis konulabilmektedir.

Jinekolog tarafında oldukça basit, rahat,aletsiz ve ağrısız sadece gözleme dayalı 15-20 saniye süren bir jinekolojik değerlendirme sonrasında kesin teşhis konulabilmektedir. Hastaların birçoğu bu jinekolojik değelendirme sonrası daha öncesinde yaşadıkları muayene kaygısının ne kadar yersiz olduğunun farkına varmaktadırlar. Jinekolojik degerlendirmeler sırasında standar jinekolojik muayenelerin hepsinde olduğu gibi herhangi bir alet kullanılmadan sadece gözle incelemeden ibarettir.

İlaç kullanımı, botoks kullanımı, genel anestezi altında cinsel ilişki, tek seansta tedavi, muayenehanede cinsel ilişki gibi yöntemlerin vajinismus tedavisinde yeri yoktur.

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started